Büyük Kaman Depreminin 82. Yılı

19 Nisan 1938 tarihinde meydana gelen depremde 100 köy haritadan silinirken, 149 kişi de hayatını kaybetmişti.

15.04.2020
1.699
A+
A-

Kaman ilçemize bağlı Akpınar merkezli olarak 6.6 şiddetinde 19 Nisan 1938 tarihinde saat 13:00’de meydana gelen depremde 100 köy haritadan silinirken, 149 kişi de hayatını kaybetmişti.

İç İşleri Bakanlığına bağlı (AFAD) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesi 1938 Kaman Kırşehir depremi olarak yer alan bilgilere göre yaşan depremin Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet IX olarak hissedildiği belirtilmekte.

AFAT verilerine göre; “Kırşehir’in doğusunda KB-GD doğrultusunda uzanan Seyfe Fay Zonu’nun kuzeybatısında yer alan Akpınar segmentinde meydana gelen Ms 6.6 büyüklüğündeki deprem, Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet IX olarak hissedilmiştir. Sarsıntılar bakımından sakin bir bölge olarak bilinen Orta Anadolu Bölgesi’nin bazı kesimlerinde yıkıcı etkilere neden olmuştur.

Deprem, Kırşehir’e bağlı Akpınar-Köşker arasında yer alan 100 köyü yerle bir etmiş, 149 kişi hayatını kaybetmiş, 3860 binada hasar meydana gelmiştir. Ana şoktan sonra bölgede çok sayıda hasar yapıcı artçı deprem meydana gelmiştir. Depremde, 40 km uzunlukta yüzey faylanması meydana gelmiştir. Kırıklar, KB gidişli ve sağ yönlü doğrultu atımlı olarak gelişmiştir. Deprem, akarsu çökellerinde sıvılaşma meydana getirmiştir. Deprem dış-merkezinde en büyük şiddet MSK=IX olarak belirlenmiştir.” / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mahalle Muhtarlıklarında Deprem
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.