Çiftçiler Hububat Fiyatlarından Memnun Değil

Gökalp: “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günümüz kutlu olsun”

13.05.2020
738
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayınlarken, açıklanan TMO fiyatlarını fiyasko olarak değerlendirdi.

Çiftçilerin üretimi sürdürmeleri ve köylerini terk etmemeleri gerektiğini söyleyen Oda Başkanı Gökalp, gazetemize yaptığı açıklamada; “Öncelikle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günümüz kutlu olsun. Çiftçilik, tarımsal üretim ve hayvancılık önümüzdeki yıllarda daha önemli olacak. Gıda dünyada ve Türkiye’de önemli hale geldi. Bu üretim de çiftçiler tarafından sağlanıyor. Önümüzdeki dönemde en güzel meslek çiftçilik olacak. Her yıl coşkuyla Türkiye’nin her bir köşesinden gelen çiftçilerimizin katılımıyla Ankara Tandoğan meydanında kutladığımız Dünya Çiftçiler Günümüz bu sene koronavirüs salgını ve Ramazan ayına denk geldiği için kutlamalar düzenlenmeyecektir.  Basın aracılığı ile tarlasında, bahçesinde gece gündüz demeden çalışarak ailesine, evine ve ülkemize üretimle destek veren Emekçi Çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü  kutlarım. 2020 yılının  bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi geçirmelerini dilerim,” dedi.

TMO FİYATLARI FİYASKO

Geçtiğimiz hasta içerisinde açıklanan TMO alım fiyatları ile değerlendirmelerde bulunan Gökalp, “Çiftçilerimiz hem koronavirüs hem girdi maliyetleri hem de olumsuz hava şartlarından dolayı zor günler geçirmektedir.  Maliyetler her geçen gün artmaya devam ediyor. Dünyada varil petrol fiyatları dibe vurmuş hatta eksilere düşmüştür. Fakat ülkemizde mazot fiyatları çiftçilerimizi perişan ediyor. Mazotun pahalı olmasından dolayı tarlamızda gerekli işçiliği yapamıyoruz. Aynı şekilde hububatta ve baklagil ürünlerinde kullandığımız ilaçlar çok pahalıdır. Hayvancılık ile uğraşan üreticilerimiz ise ilaçların pahalı olmasından ve yem fiyatlarının yüksek olmasından çok şikâyetçiler. Özellikle Adana ve Mersin illerimizde yaşanan dolu ve sel felaketleri üreticilerimizin ürünlerinde ciddi şekilde zarar vermiştir. Biz üreticiler de dünyada yaşanan virüsten, girdi fiyatlarının yüksek olmasından ve dolu-sel felaketlerinden dolayı 2020 yılı TMO  alım fiyatlarını merakla bekledik. Geçen hafta açıklanan TMO alım fiyatları tam bir fiyasko,” olarak konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Festivale Davet

FİYATLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Sert Ekmeklik Buğdayın taban fiyatının 1.650 TL, Arpanın 1.275 TL, Nohudun 3.350 TL ve düşük vasıflı Buğdayın ton başına 1.425 TL olarak belirlendiğini ve prim ve desteklerde gözle görülür bir artış olmadığını söyleyen Gökalp, “Hububatta ton başına prim ve destek ödemesi 230 TL ve Bakliyattaki prim ve destek ödemesi de ton başına 800 TL olarak açıklandı. Bu alım fiyatları ve destek prim ödemeleri ne yazık ki biz üreticileri memnun etmedi ve fiyatların ve desteklerin tekrar gözden geçirilip yükseltilmesi beklentisi içindeyiz.

Çünkü geçen yılla karşılaştırdığımızda hem  TMO alım fiyatları hem destek ve prim fiyatları  çiftçilerimizi ve oda başkanlarını memnun etmedi. TMO alım fiyatları mutlaka yeniden belirlenmelidir. Açıklanan Buğday-Arpa ve Nohut fiyatları geçimini çiftçilik yaparak sağlayan üreticiyi memnun etmemiştir. Genellikle alım fiyatları belirlenirken üretici maliyetleri, dünya ürün fiyatları, ürün üretiminde kullanılan girdi fiyatlarının durumu, yurt içi enflasyon ve yurt içi ürünün üretim ve stok miktarları gibi kriterler dikkate alınmaktadır. Bu açıklanan fiyatlar ne çiftçimizin borcunu öder ne ailesinin geçimini sağlar. Bu şekilde çiftçilerimiz borç batağından kurtulamaz,” ifadelerini kullandı.

HASTALIKLARA DİKKAT

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, açıklamasının sonunda ise çiftçilere hastalıkla mücadele konusunda uyarılarda bulunarak, “Çiftçilerimizin arazilerini bir an önce gezmelerini istiyorum. Çünkü arpa ekili arazilerde yer yer “arpa sarı cücelik virüsü”  hastalığı görülmektedir. Önemli oranda verim kaybına neden olacaktır. Üreticilerimizin münavebe, zamanında ekim, dayanıklı çeşitler, dengeli gübreleme ve sık ekimden kaçınma gibi kültürel yöntemler ile mücadele etmeleri önem taşımaktadır. Bereketli ve bol ürünler dileğimle,” dedi. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.