Dadaloğlu ikinci kez anılacak

Kaman Belediyesi ve KIYŞAD’ın ortaklaşa düzenleyeceği 2. Dadaloğlu Anma Etkinliği “Dadaloğlu Şiir Şöleni” adıyla yarın (25 Temmuz Perşembe) saat 20.30’da Belediye Toplantı Salonunda gerçekleştirilecek.

24.07.2019
1.054
A+
A-

“Aslı kurt yavrusu yine kurt olur. Şahin kocasa da vermez avını. Ferman Padişah’ınsa dağlar bizimdir…”

Kaman Belediyesi ve KIYŞAD’ın ortaklaşa düzenleyeceği 2. Dadaloğlu Anma Etkinliği “Dadaloğlu Şiir Şöleni” adıyla yarın (25 Temmuz Perşembe) saat 20.30’da Belediye Toplantı Salonunda gerçekleştirilecek.

Dadaloğlu’nun Kaman’da vefat ettiği ve mezarının burada bulunduğunu kanıtlayan Gazetemiz Yazarı Yaşar Şahin’in konuşmacı olarak katılacağı programda Belediye Başkanı Necati Çolak ile KIYŞAD Başkanı Veysel Turgut tarafından da açış konuşmaları yapılacak.

Oğuzların Bozok Kolundan Türkmen aşireti olan Avşar (Afşar) Aşiretine mensup olduğu ve asıl adının Veli olduğu bilenen Dadaloğlu’nun kesin doğum yeri bilinmese de sözlü kaynaklara göre 1785 yılında Çukurova’da doğduğu kesin olarak kabul görmüştür. Babasının adı ise Âşık Musa olarak bilinen Dadaloğlu’nun ölüm yeri de halen başka kaynaklarda muallakta olsa da Gazetemiz Yazarı Yaşar Şahin’in 1995 yılındaki araştırmalarına göre kesin olarak 1876 yılında Kaman İlçemizde Mamalı Değirmeninde hayata gözlerini yumduğunu kesin olarak söyleyebilmekteyiz.

Dadaloğlu, aşiretlerin göçerlik koşullarını, Osmanlı’ya karşı aşiretlerin direnişini ve Anadolu’da hüküm süren aşiret kavgaları üzerine yazılmış şiirlerinde tarihî ve sosyal olayları işlemiştir. Koşma, türkü, semai, varsağı, destanlar yazmış olan ama asıl kişiliğini türkülerinde gösteren bir halk ozanıdır. Yazım bakımından Karacaoğlan’la Köroğlu’nu hatırlatan Dadaloğlu’nun dili, Anadolu Türkmen boylarının kullandığı halk Türkçesidir. Asıl ününü yiğitlik türküleri ile yapar. Dili, yiğitlik şiirlerinde sert, pervasız; aşk, sevgi, doğa ve tabiat şiirlerinde ise içli, samimi, ama hepsinde katıksız ve saf bir halk dilidir.

Anadolu ozanları arasında düzgün, katıksız Türkçe söyleyişi ile ayrı bir yere sahip olan Dadaloğlu’nun Yaşamı ve Kaman bağlantısı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen hemşerilerimizi Yazarımız Yaşar Şahin’in konuşmacı olarak katılacağı 2. Dadaloğlu Anma Programına bekliyoruz. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  102 yıldır Korkmadan…
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.