Dadaloğlu İkinci Kez Anılacak

Çıktım yücesine seyran eyledim / Cebel önü çayır çimen görünür / Bir firkat geldi de coştum ağladım / Al yeşil bahçeli Kaman görünür

09.07.2019
891
A+
A-

Ferman padişah’ınsa dağlar bizimdir, sözüyle halkın gönlünde taht kurmuş, 19. yüzyıldan bu yana hak arayışının bayraktarı olan Dadaloğlu, 26 Temmuz günü Kaman’da ikinci kez anılacak.

2011 yılında Kaman Belediyesi ile Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği (KIYŞAD) tarafından ilk kez bağımsız olarak gerçekleştirilen Dadaloğlu Anma Etkinliği’nin ikincisi yine Belediye ve KIYŞAD tarafından ortaklaşa yapılacak.

Konuyla yakından ilgilenen Gazetemiz Yazarı Mümtaz Boyacıoğlu, KIYŞAD Başkanı Veysel Turgut ile birlikte Belediye Başkanı Necati Çolak’ı makamında ziyaret ederek düşüncelerini paylaştılar. Başkan Çolak’ta kültür hizmeti kapsamında Dadaloğlu Anma etkinliğinin her yıl Kaman Belediyesinin uhdesinde yapılmasını kararlaştırdılar.

Kaman Belediyesi ile KIYŞAD tarafından ortaklaşa yapılacak olan Dadaloğlu Anma Etkinliği, 26 Temmuz 2019 Cuma günü Saat 19.00’da Belediye Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirilecek. Programı henüz belli olmayan etkinlikte Kırşehirli şairlerin Dadaloğlu şiirlerinin yanı sıra Gazetemiz Yazar Yaşar Şahin tarafından da Dadaloğlu’nun yaşamı ve Kaman’da ölümüyle ilgili olarak sunum yapması beklenmekte.

DADALOĞLU VE KAMAN

Göçebe yaşayan ve birçok yerleşim yerinde ikamet eden yâda oradan geçen halk ozanlarının ve âşıkların birçoğunda görüldüğü gibi Dadaloğlu’nun başka şehirlerde yaşadığı, öldüğü ve mezarının bulunduğu bilinmektedir. Ancak, 1995 yılında dönemin Belediye Başkanı H.Yusuf Canpolat ile İl Genel Meclis Üyesi Haydar Ali Kutlu’nun girişimleri ve Gazetemiz Yazarı Araştırmacı Yaşar Şahin’in kaynaklara dayalı araştırmaları sonucunda Dadaloğlu’nun Kaman’da vefat ettiği tezi kabul görmüştü.

Dadaloğlu’nun Kaman’a mal edilmesi konusunda İl Kültür eski Müdürü ve daha sonra Kırşehir Milletvekili olan Hüseyin Bayındır ve Kültür eski Bakanı İstemihan Talay ile Yaşar Şahin’in çalışmalarıma bilimsel açıdan ilk desteği veren hemşerimiz Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu’nun da destekleri Kaman halkı tarafından unutulmayacaktır.

Yine aynı dönemde Belediye Basın Müdürü Gazeteci Mehmet Atılgan’ın “Çukurova’dan Kaman’a Dadaloğlu” adlı kitabı Belediye kültür hizmeti olarak Kaman Ak Haber Gazetesi tarafından hazırlanarak basılmış, Araştırmacı Yazar Yaşar Şahin’in ise Atılgan’a atfen kullandığı aynı isimle Dadaloğlu araştırması resmi olarak ilk kez gazetemizde yayınlanarak kamuoyuna ve Kaman mal edilmişti yine Dadaloğlu konusunda Gazetemiz Yazarı Emekli Öğretmen Mümtaz Boyacıoğlu tarafından da derlemeler yapılmış ve gazetemizde yer almıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mali Müşavir Tezcan Atay vefat etti

Kaman’ın değerlerine sahip çıkmak ve tanıtımına destek vermek amacıyla mezarı Ziyarette’de olduğu kesinleşen Dadaloğlu için dönemin Belediye Başkanı H.Yusuf Canpolat tarafından Anıt Mezar ve Dadaloğlu heykeli yaptırılarak çıplak ve taşlık bir tepe olan Ziyarettepe yeşil bir mesire yeri haline getirilerek Kaman halkının ve misafirlerin hizmetine sunuldu. Anıt Mezar 7 Ekim 2000 tarihinde gerçekleştirilen 10. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivalinde görkemli ve kalabalık bir açılış ve tanıtım töreni düzenlendi. Heykel ise Kültür Bakanlığı tarafından Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yaptırılmış ve onun açılışı da 13. Kaman Ceviz Festivali’nden 4 Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır.

İLK ANMA 11 YIL SONRA

Daha sonra Ceviz Festivali Etkinlikleri programı kapsamında uzun süre anılan Dadaloğlu, belediye yönetimin el değiştirmesinden sonra artık programa dahil edilmedi.

2011 yılında Gazetemiz Yazarı ve KIYŞAD Üyesi Mümtaz Boyacıoğlu’nun girişimleri onucu 30 Nisan 2011 tarihinde Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu’nun destekleriyle KIYŞAD tarafından bağımsız ilk Dadaloğlu Anma Etkinliği gerçekleştirildi. Dadaloğlu’nun Kaman’da ki yaşamı, şiirleri ve türkülerinin tanıtıldığı programda Yaşar Şahin tarafından geniş çaplı bilgiler aktarılmıştı.

Kaman ilçemizin tarihi ve kültürel değerlerine kuruduğu günden bu yana sahip çıkan ve çok sayıda yazılı bilginin ilk kez gün yüzüne çıkarılmasında ve tanıtımında büyük görevler yerine getirmiş olan gazetemiz Kaman Ak Haber’in yayın politikası “Kaman’dan yana taraf” olarak devam edecektir. / Muzaffer AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.