Hoş Gelişler Ola Sarı Saçlı Mavi Gözlü

Büyük Önder, Cumhuriyetimizin kurucusu ve ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyeti bundan tam 102 yıl önce Aralık ayının 25’inci gününe denk gelen Perşembe günü buz gibi bir soğuk havada kurtuluş ateşini Kaman’da da yakmışlardı.

29.12.2021
676
A+
A-

Kaman tarihinin en önemli olayı ve Kurtuluş Mücadelesinde bir kilometre taşı olan ilçemizde 102.yılın anısına büyük etkinlikler ve kutlamalar beklenirken, halen Atamızın Kaman’da kaldığı ev müzeye dönüştürülmedi.

Büyük Önder, Cumhuriyetimizin kurucusu ve ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyeti bundan tam 102 yıl önce Aralık ayının 25’inci gününe denk gelen Perşembe günü buz gibi bir soğuk havada kurtuluş ateşini Kaman’da da yakmışlardı.

Kaman halkı ve Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Üyeleri tarafından Kocapınar’da karşılanan Mustafa Kemal, etrafını saran çocukların uyarılması üzerine, Kamanlı çocukları göstererek; “Kızmayın çocuklara. Vatanı sizlerle kurtaracağız, geleceği de onlarla kuracağız,” diyerek kurtuluşun ve Cumhuriyetimizin müjdesini ta o zaman vermişti.

Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu ve Başkomutanımız Atatürk ve silah arkadaşları, Kurtuluş Meşalesini yakmak için 16 Mayıs’ta İstanbul’dan ayrılıp, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayakbastılar. Havza, Amasya, Tokat, Sivas ve Erzurum’da halkla görüşmelerini tamamlayıp kongreler gerçekleştirdiler. Büyük Millet Meclisi’ni açmak için seçilen Temsil Heyeti ile birlikte Ankara’ya giderlerken, Kayseri üzerinden gelerek 22 Aralık’ta Mucur ilçemize, 24 Aralık 1919 günü Kırşehir il merkezimize ve 25 Aralık 1919 Perşembe günü ise Kaman’ımıza gelerek konuk oldular.

SADECE ÇELENK

Atatürk’ün Kaman’a ilk gelişinin 102. yılı nedeniyle Kaman Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından 25 Aralık 2021 Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanında bir tören düzenlendi. Soğuk ve karlı bir kış günü Aralık ayında milletin kurtuluşu ve refahı için üstü açık araçla ilçemizi onurlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyetinin onuruna yıllardır Samsun’dan yola çıkarılan ve Kaman ilçemiz sınırlarında öperek teslim aldığımız ve başımızın üstünde sırayla taşıyarak Ankara’ya yolcu ettiğimiz Şanlı Bayrağımızı artık tören alanlarında göremez olduk.

Kaymakam Mehmet Usta, Belediye Başkanı Necati Çolak, protokol üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve az sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirilen törende Atatürk Anıtına Kaymakamlık ve Belediye çelenkleri sunuldu. Saygı duruşunu müteakip okunan İstiklâl Marşımızın ardından ise İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Serpil Alıcı tarafından günün anlam ve önemine vurgu yapan konuşma ile tören sona erdi.

PANDEMİ BAHANE

Yıllardır Atamızı temsilen Samsun’dan yol çıkarılan ve gençler tarafından elden ele taşınarak Ankara’ya ulaştırılan Şanlı Bayrağımızın yolculuğu kesintiye uğradı. Soğuk bir Aralık günü kurtuluş ateşini Kaman’da da yakan Atatürk ve silah arkadaşlarını hatırlamak ve anmak için düzenlenen okullar arası Atatürk Koşusu ve çeşitli yarışmalar, kortej yürüyüşleri, panel ve sunumlar salgın hastalık önlemleri sebep gösterilerek kaldırıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mahalle Muhtarlıklarında Deprem

Gazetemiz Yazarı Mümtaz Boyacıoğlu’nun resmi girişimleri ve Gazetemiz Kaman Ak Haber’in ısrarlı haber ve takipleri sonucu Atatürk’ün ilk kez Kaman’a geldiği 25 Aralık 1919 tarihinde 1 gece yattığı Hacıpınar Mahallesindeki Bektaş oğlu Ali Çavuş’un o zaman şartlarında konak olarak adlandırılan evinin “Atatürk Evi ve Müzesi” yapılması talebimiz Ekim 2009 tarihinde Kaman Belediye Meclisi tarafından kabul edilmişti. Daha sonra başlayan ilgili yazışmalar sonucu 23 Ağustos 2011 tarihinde Nevşehir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nün yazısı ile Atatürk’ün kaldığı evin “Korunması Gereken Tabiat Varlığı” olduğu kararı alındı. O tarihten bu zamana kadar ise resmi kurumlar ve siyasilerin vurdumduymazlıkları nedeniyle bir arpa boyu yol alınmadı.

PUL BASTIRILDI

Büyük önder Kırşehir Belediyesi tarafından büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 102. Yıldönümü için özel pul basıltırıldı. PTT Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak bastırılan pulun değeri 4 Türk Lirası olarak belirlendi. Üzerinde Kırşehir Otobüs Terminali yanında bulunan dev Atatürk Posterinin yer aldığı pulların üzerinde “Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 102. yıl dönümü” yazıyor. Pul üzerinde ayrıca, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Müzik alanında dahil olan Kırşehir için tasarlanmış olan Logo da yer alıyor.

BİLGİ İÇİN

Atatürk’ün Kaman’a geldiği 25 Aralık 1919 tarihi ile ilgili detaylı bilgilere gazetemizin www.kamanakhaber.com internet sayfasında Araştırmacı ve Yazarlarımız Yaşar Şahin ile Mümtaz Boyacıoğlu’nun köşe yazılarından ulaşabilirsiniz. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.