Kaman Besmeci Köftesi uluslararası alanda tanıtıldı

Kaman’ın sevilen damak tadı olan Besmeç Köftesi uluslararası akademik bir çalışmaya konu oldu.

13.04.2022
1.450
A+
A-

Kaman’ın sevilen damak tadı olan Besmeç Köftesi uluslararası akademik bir çalışmaya konu oldu.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Sertan Aytaç tarafından yapılan araştırma “Kaman Besmeç Köftesi” başlığı ile ‘Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi’nin 2021 yılı Aralık sayısında yayınlandı.

15 yıldır Kaman Meslek Yüksekokulu’nda görev yapan, ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda çalışması olan Dr. Öğr. Üyesi Sertan Aytaç, bu çalışmasında Kaman yöre mutfağına ait önemli bir lezzet olan besmeçin tarihçesi, yapımı ve diğer yörelerdeki besmeç köftelerinden temel farkı hakkında bilgiler vermiştir. 

Dr. Aytaç’ın kapsamlı bir kaynak taraması ve yöre halkı ile yüz yüze görüşmeler sonucunda bilgi topladığı çalışmasında, besmeç için orta yağlı kıyma, ince bulgur, soğan, domates salçası, maydanoz (isteğe göre), tercihe göre kırmızı pul biber, karabiber ve tuz kullanıldığını bildirilmiş.

Çalışmada,  köftenin kendine özgü lezzetinin yörede tercih edilen kunduru buğdayından elde edilen düğürden kaynaklandığı ifade edilirken, ana malzeme olarak kırmızı et ve düğür kullanılarak yapılan bu köftenin yörede en az 140 yıllık tarihsel bir geçmişinin olduğu, benzer köfteler yapılsa da “Kaman Besmeç Köftesi”nin ana malzemeler bakımından diğer yörelerden farklı olduğuna vurgu yapıldı.

Bu köfte türünün yapımının kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Sertan Aytaç, “Kaman Besmeçi”nin tanıtılmasıyla yörede gastronomi turizminin gelişmesine de katkı sağlanabileceğini söyledi. / Haber Merkezi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gübre Yönetimi ve Verimli Topraklar Projesi Uygulanıyor
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. AkKamanli40 dedi ki:

    Abi bırakın bu işleri yav.