Mümtaz Hoca’dan Meclis Üyelerine Atatürk Evi Sunumu

Kaman Belediye Meclisi 1 Eylül 2009 Salı Günü Aldığı 66 Sıra Numaralı Kararla “Atatürk Evi”nin Yapılmasına Karar Vermişti.

18.12.2019
1.071
A+
A-

Araştırmacı Yazar ve Şair Mümtaz Boyacıoğlu, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarının Kurtuluş Mücadelesini başlatmak için yola çıktıkları 1919 yılının 25 Aralık gününde ilçemize teşrif etmelerinin 100. Yılı Anısına, 10 yıldır üzerinde çalıştığı ilçemize “Atatürk Evi” yapılması projesini bir kez daha Kaman Belediye Başkanlığına taşıdı.

Mustafa Kemal’in ülkemizde çeşitli nedenlerle ziyaret ettiği ve kaldığı evlerin “Atatürk Evi ve Müzesi” olarak açılıp halkımıza bir kültür hazinesi olarak sunulduğunun altını çizen Gazetemiz Yazarı Mümtaz Boyacıoğlu, bundan tam 10 yıl öncesinde başlattığı çalışmaları dönemin Belediye Meclisinde gündeme taşımış ve bir dizi karar alınmasını sağlamış, ancak konu henüz sonuçlandırılamamıştı.

Bu seferde mevcut Belediye Başkanı Necati Çolak’ın makam odasında davet edilen Belediye Encümenlerine anlatan ve görev olarak tebliğ eden Mümtaz Hocamız, 9 Aralık 2019 Pazartesi günü 10 yıl içerisinde yapılan yazışmaları ve gelişmeleri dosya halinde dilekçe ekinde Kaman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne 269 Evrak Kayıt Numarasıyla teslim etti.

Kaman’a “Atatürk Evi ve Müzesi” yapılması amacıyla teslim edilen bilgilendirme dosyasının içerisinde Kaman Belediyesi önceki dönemde yapılan yazışmalar, Atatürk Evi’nin Yapılması Kararlaştırılan Belediye Meclis Kararı, Evin Krokisi ve Tapu’daki Durumunu Gösterir Tapu Kaydı gibi belgeler yer aldı.

Mümtaz Hocanın verdiği bilgilere göre; 2 Eylül 2009 tarihinde Gazetemiz Kaman Ak Haber’de yer alan haberin ardından Kaman Belediyesi tarafından 12 Kasım 2009’da Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne resmi yazı yazıldı. Ardından 24 Aralık 2009 tarihinde Kırşehir Müze Görevlisi Mehmet Göktürk tarafından rapor düzenlendi. Raporun ardından 25 Ocak 2010 tarihinde Kırşehir Valiliği tarafından Kaman Belediyesine yazı gönderildi. Yapılan çalışmaların ardından ise 23 Ağustos 2011 tarihinde ise Nevşehir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nün yazısı ile Hacıpınar Mahallesinde bulunan Atatürk’ün kaldığı evin “Korunması Gereken Tabiat Varlığı” olduğu kararı bildirildi.

Mümtaz Hocamızın, Başkan Çolak ve Belediye Encümenlerine yaptığı sunumun metnini Gazetemizdeki kendi köşesinde okuyabilirsiniz. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Neşet Ertaş’a saldırı iddiası
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. Adnan Yılmaz dedi ki:

    Kaman’da Atamızın kaldığı ev sivil girişim olarak harekete geçmeyi gerektiriyor
    Resmi yollardan güçlük olursa bir vakıf ve dernek eliyle gerekirse yardım toplayarak satın alınıp ve bir komisyon kurulup restorasyon la özel müzeye dönüştürme yolları aranabilir
    Bu konuda ön etüt yaptırarak ev öncelikle güvenilir bir vakıf dernek eliyle satın alınabilinir
    Kaynak bulmakta gönüllü sıkıntısı yaşanmaz
    Öncelikle evi satın alacak bir ilk etapta güvenilir ve ilerde vakıf ya da derneğe müze olarak devredecek gönüllü kişi bulunabilir.
    Bu vesileyle konuyu Kaman gündemine taşıyan ve Kaman Belediye ve İl Genel meclisi ve kamu nezninde ilk girişimlerde bulunan Değerli eğitmen – yazar Mümtaz Hocamıza ve Kaman Ak Haber gazetesine şükranlarımı sunuyorum