Müzeler Haftası Kalehöyük’te kutlandı

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası kapsamında geniş çaplı bir kutlama etkinliği gerçekleştirdi.

25.05.2022
801
A+
A-

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası kapsamında geniş çaplı bir kutlama etkinliği gerçekleştirdi.

Kaman Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünün organizasyonu ile Kültür Bakanlığı, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), Türk Japon Vakfı (TJV) ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından desteklenen Müzeler Haftasının açılışı 18 Mayıs Çarşamba günü Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan tarafından gerçekleştirilmişti.

Kutlama etkinlikleri ise 23 Mayıs Pazartesi günü Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Kaymakam Mehmet Usta, Mucur Kaymakamı Faruk Erdem, Akpınar Kaymakamı Yunus Emre Polat, Belediye Başkanı Necati Çolak, Kaman Cumhuriyet Başsavcısı Merve Kılınç, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Halil Çalışır, Kırşehir ve Kaman’dan daire amir ve müdürleri, çok sayıda öğretmen, öğrenci ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla saat 10.00 Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Konferans Salonunda İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Uluslararası Müzeler Gününün amacı ve önemine değindikten sonra Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği eğitim etkinliklerinden söz ederek, müzemizin bu anlamda ülkemizin ve dünyanın önemli müzeleri arasında yer aldığını belirten Müze Müdürü İzzet Esen’in açılış konuşmasından sonra Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) Başkanı Yuko Tanaka ve Kırşehir Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya’da birer konuşma yaptılar.

JİCA Başkanı Tanaka’da müze ve diğer paydaşlarla yapılan işbirliğinin önemine değindi. Tanaka, Kaman ilçesindeki kalkınma ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamak amacıyla bu tür işbirliklerini yaptıklarını belirterek, bu işbirliklerinin devam etmesini dilediklerini belirtti.

Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya ise ülkemizde ve dünyada Müzeler Gününün önemine değinerek, ülkemizdeki müzeciliğin gelişimi ile Türk Müzeciliği hakkında önemli bilgiler verdi. Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin önemine de değinen Çetinkaya, JİCA’ya katkılarından dolayı teşekkür ederek JİCA Başkanı Yuko Tanaka’ya bir teşekkür plaketi sundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Halk Eğitim’de yılsonu sergisi açıldı

Protokol konuşmalarından sonra Müze Müdürü İzzet Esen’in yazdığı, Dr. Şule Alıcı’nın sahnelediği, Kamanlı ve Çağırkanlı ev hanımları ile Ahi Evran Üniversitesi öğrencilerinin rol aldığı “Hititli Pirva ve Ailesi “ isimli oyun sahnelendi. Oyunda Hitit döneminde bir aile ve komşularının yaşadığı günlük olaylar ile bir düğün sahnesi canlandırıldı.

Daha sonra Kamanlı müzik öğretmenleri Barış Yüce ve Çağrı Temir tarafından bir türkü ziyafeti sunulurken, Kamanlı Efsanevi Davul Sanatçısı ve UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü sahibi Adem Göçer ve ekibinin tarafından davul gösterisi sunuldu. Ayrıca, İbn-i Sina Mesleki Teknik Anadolu (Sağlık Meslek) Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından sunulan halk oyunları gösterisi ile konuklara keyifli anlar yaşatıldı.

Öğlen arasında Müze Bahçesinde Kamanlı ve Çağırkanlı ev hanımlarının yaptıkları besmeç, yağlı çörek, gözleme, sarma ve ayrandan oluşan yerel yiyecek ikramından sonra protokol üyeleri ile tüm konuklara Japon Çay Sunumu Seremonisi yapılarak Japon Çayı ikram edildi.

Gün boyu müze içinde devam eden etkinliklere Kaman Fatma Bacı Mesleki Teknik Anadolu (Kız Meslek) Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin yanı sıra Kaman Gençlik Merkezi gönüllüleri de katıldı. Bu etkinliklerde Japon uzmanlar ve gönüllüler tarafından Geleneksel Japon Kendama Oyunu ve Origami gösterileri gerçekleştirildi. Yine Kaman Gençlik Merkezi tarafından müze bahçesinde okçuluk gösterisi de yapılarak tüm konuklara ve müzeye gelen ziyaretçilere tüm gün boyu keyifli anlar yaşatıldı. / Pınar AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.