Nevruz ateşi Kaman’da yandı

Millet olarak en köklü geleneklerimizden olan, yazılı kaynaklara göre 3 Bin yıldır tüm Türk coğrafyasında kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından  Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi ‘ne dahil edilen Nevruz Bayramı ve Ergenekon’dan çıkışımızın 4659. yıl dönümü Kaman Belediyesinin organizasyonuyla kutlandı. 

23.03.2022
1.034
A+
A-

Baharın gelişini müjdeleyen, bolluk ve bereketin simgesi olan Nevruz Bayramını kutladık

Millet olarak en köklü geleneklerimizden olan, yazılı kaynaklara göre 3 Bin yıldır tüm Türk coğrafyasında kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından  Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi ‘ne dahil edilen Nevruz Bayramı ve Ergenekon’dan çıkışımızın 4659. yıl dönümü Kaman Belediyesinin organizasyonuyla kutlandı. 

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart tarihinde (ilkbahar ekinoksu) kutlanan Nevruz Bayramı; Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmalarını, Türk takvimine göre yeni yılın başlangıcını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eden, Doğu Türkistan’dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından yaklaşık 5 Bin yıldır günümüze kadar her yıl 21 Mart’ta kutlanan ‘Yeni Gün’, ‘Novruz’, ‘Navrız’, ‘Ergenekon’, ‘Bozkurt’, ‘Çağan’, ‘Mart Dokuzu’, ‘Sultan Nevruz’, ‘Mart Bozumu’ gibi adlarla anılan bir Türk Bayramıdır.

Kaman Belediyesi tarafından Nevruz Bayramı için 21 Mart Pazartesi günü Cumhuriyet Meydanında Saat 13.00’de kutlama etkinliği gerçekleştirildi.

Kaymakam Mehmet Usta, Belediye Başkanı Necati Çolak ve protokol üyeleri, siyasiler, muhtarlar ve çok sayıda Kaman halkı katılımıyla gerçekleştirilen kutlamalar saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başladı.

Açış konuşmasını yapan Başkan Çolak, Nevruz Bayramının dünyada kutlanan en eski ve en köklü bayramlardan biri olduğunu ve birleştirici ve kaynaştırıcı özelliğine vurgu yaptığı konuşmasında, “Baharın başlangıcı olarak kabul edilen, bolluk ve bereketin simgesi Nevruz, Orta Asya’dan Balkanlara kadar olan coğrafyada barışın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin bayramı olarak kutlanmaktadır.

Doğada meydana gelen en küçük bir değişim insanoğlunun yaşantısı ve duyguları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Muhteşem bir denge içerisinde varlığına devam eden doğa da kış mevsiminin bitmesiyle büyük bir uyanış içerisine girmekte, onunla beraber insanlar ve tüm canlılar da yeniden hayat bulmaktadır.

Türk kültürünün yayıldığı Orta Asya ve Anadolu coğrafyası başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Nevruz, farklı kültür ve inanca sahip insanları ortak duygular içerisinde buluşturmakta, tüm insanlık için gerekli olan sevgi, barış, kardeşlik gibi ortak değerlerin önemini bir kez daha bizlere hatırlatmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman’da asfalt çalışması başlıyor

Köklü bir tarihi geçmişe sahip medeniyetimiz içerisinde müstesna bir yeri olan ve kültürümüzde ‘Yeni Gün’ anlamına gelen Nevruz’u Türk Milleti kendisine has bir coşkuyla kutlamakta ve her daim yaşatılması gereken kültürel bir miras olarak görmektedir.

Bu düşüncelerle, milletimizin ve Kamanlı hemşerilerimizin Nevruz Bayramı’nı içtenlikle kutluyor, bugünün birlik ve beraberliğimizin kuvvetlenmesine vesile olması dileklerimle saygılar sunuyorum,” dedi.

Kaymakam Mehmet Usta’da Nevruz’un anlamı ve Nevruz Bayramı’nın tarihi hakkına bilgi vererek yaptığı ve büyük alkış alan konuşmasında, “Milletimizin Nevruz Bayramını tebrik ediyor, birlik, beraberlik ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum,” dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Usta ve Başkan Çolak, nevruz ateşini yakarak Ergenokon’dan çıkışı temsil eden örs üzerinde demir dövdüler. Ardından, yumurta tokuşturma geleneğinin canlandıran protokol üyeleri bir birleriyle espriler yaparken, vatandaşlarda nevruz ateşinden atlayarak gelecek günler için dileklerde bulundular. Program, bereketi ve bolluğu simgeleyen Nevruz Pilavının ikram edilmesini müteakip sona erdi.

NEVRUZ TOYU KUTLU OLSUN

Nevruz, dünyanın neresinde olursa olsun, mezhebi ne olursa olsun bir Türk bayramıdır. Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dünyaya yayılan atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak binlerce ruhu ısıtacaktır.

Aynı zamanda baharın müjdecisi olan Nevruz´un Türk kültürüne yakışır bir şekilde, birlik-beraberlik içinde ve coşkuyla kutlanması dileği ile Türk milletinin Nevruz toyu kutlu olsun. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.