Şenliğimiz yoktu ama Ceviz Pazarı kuruldu

Kaman 1 Cevizimize alınan menşe adı ve coğrafi işaret tescilinden doğan haklar sonuna kadar kullanılmalıdır.

13.10.2021
905
A+
A-

Kaman 1 Cevizimize alınan menşe adı ve coğrafi işaret tescilinden doğan haklar sonuna kadar kullanılmalıdır.

Kaman Belediyesi tarafından ülke genelinde ilk kez ceviz dalında 1989 yılında başlatılan Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali, geçmiş yıllarda yaşanan terör ve deprem gibi nedenlerle sadece şenlik bölümleri iptal edilirken; reklam ve tanıtım süreci, açılış töreni, misafirlerin ağırlanması ve ceviz panelleri gibi etkinlikler gerçekleştirilirken, son iki yıl üst üste coronavirüs salgını nedeniyle tamamen iptal edildi. Ancak yine de üretici zarar görmesin diye ceviz pazarı kurulması gerçekleştirildi.

Bu yıl, normal süresi Ekim ayının ilk hafta sonu olan 2-3 Ekim tarihine denk gelen 30’uncu Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivalimiz tamamen iptal edilince, Kaman Belediyesi yoğun talep üzerine ceviz üreticisi ve tüketicisini buluşturmak üzere 9-10 Ekim tarihlerinde Cumhuriyet Meydanında “Ceviz Pazarı” kurulması için tüm hazırlıkları yaparak gerekli çalışmaları gerçekleştirdi.

Festival programı olmaması sebebiyle hiçbir davetlinin olmadığı, reklam ve tanıtım amacıyla hiç bir çalışma yapılmaması nedeniyle sadece hemşerilerimiz ve misafirleri ile her yıl ceviz almak için yakın illerden ilçemize gelen ceviz müdavimlerinden başka kimsenin olmadığı Çarşamba pazarından hallice “Ceviz Pazarı”nda ise ceviz üreticisinden çok ceviz ticareti yapanlar ile çok sayıda sebze, meyve, giyim ve işportacı tezgâhları yer aldı.

LOKMAN AVŞAR UNUTULMADI

“Ceviz Pazarı”nın ilk günü saat 9.30’da Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, Belediye Başkanı Necati Çolak, Kurancılı Belediye Başkanı Adem Bıcakcı, Siyasi Parti Başkanları, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri ve mahalle muhtarlarından oluşan heyet Cevizin Babası Lokman Avşar’ın kabrine giderek dua ettiler. Heyet daha sonra Cumhuriyet Meydanındaki tezgâhları ziyaret ederek hayırlı işler temennisinde bulundular. Aynı gün akşam saatlerinde ise Kırşehir Ak Parti İl Başkanı Seher Ünsal, İl Genel Meclis Başkanı Şaban Çelik ve beraberindekiler stantları gezdiler. “Ceviz Pazarı”na ilimizin Valisi ve Kaymakamı dahi katılmadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Komisyon Üyeleri Belirlendi

300’ün üzerinde satıcının tezgâh açtığı “Ceviz Pazarı”nın ikinci günü ise alıcı ve satıcıları yalnız bırakmayan Belediye Başkanı Necati Çolak, beraberindeki İl Genel Meclis Üyesi Emre Demirci ve partililerle stantları tek tek gezerek istek ve sıkıntılarını dinledi.

“Ceviz Pazarı” hakkında gazetemize değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Necati Çolak, “Üreticilerimizi desteklemek amacıyla kurduğumuz Ceviz Pazarı ve Yöresel Ürünler Stantlarımıza katılım ve ilgi oldukça iyi idi. Özellikle Pazar günü olan ikinci günde şehir dışından çok sayıda tüketici misafirimiz oldu. Katılım sağlayan üretici, tüketici ve misafirlerimize teşekkür ediyorum,” dedi.

Pazar alanında zabıta ve emniyet güçlerinin haricinde kayıp ve kaçağın önlenmesi için Vergi personelini, sahte ve hileli ürünlerin tespiti için İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerini ve hijyen için Sağlık ekiplerini göremeyen vatandaşlar; “Bu kadar tezgah ve satıcının olduğu alan neden başıboş bırakılıyor,” sorusunu yönelttiler.

MÜMTAZ HOCA KİTAP STANTI AÇTI

“Ceviz Pazarı”nın tek sosyal etkinliğini ise Gazetemiz Kaman Ak Haber’in Köşe Yazarı, Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı Mümtaz Boyacıoğlu gerçekleştirdi. Belediye önündeki standında kendi kitapları için imza etkinliği gerçekleştiren Mümtaz hocamız, gelen misafirlerine ise ilçemizin ve Kaman Cevizinin tarihçesi konusunda kısa bilgiler aktarmayı ihmal etmedi.

KAMAN CEVİZİ LEKELENİYOR!

Kaman 1 Cevizimize “Menşe adı” ve “Coğrafi İşaret” alındı ama ne işe yaradığı bilinmiyor. “Ceviz Pazarı”nda satılan ürünlerin yarıdan fazlası soğuk hava deposundan getirilmiş ıslak ve menşei belli olmayan cevizlerden oluşuyordu.

Kaman Cevizi, geçtiğimiz yıl 35 ile 45 Türk Lirasına satılırken, girdi fiyatlarındaki fahiş artışlara rağmen nereden ve nasıl geldiği belli olmayan bazı cevizlerin üzerinde 25 ila 30 Lira yazan etiketler dahi gördük. Üreticisinde 45 ila 55 Lira arasında satılan yerli kaliteli Kaman Cevizi’nin yanında ne idüğü belirsiz ürünlerin komik fiyatlarla satılması ve alıcının yerli ürün diye kandırılması gelecek yıllarda cevizimize büyük darbe vuracağı aşikârdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Leylek kurtarma operasyonu

Kaman’da yetişen Kaman 1 ve diğer yerli çeşitler erken hasat edildiği için erken satıldı ve pazara neredeyse kalmadı. Kaman’da yetiştirilen Chandler gibi yabancı geççi çeşitler ise pazarda yer alırken ithal ve başka bölgelerden getirilen cevizlerin yoğunluğu nedeniyle Kaman Cevizi’mizin adının lekelendiğini ve karalandığını vurgulayan vatandaşlarımız bu duruma engel olunmasını, menşei ve coğrafi işaret sahibi Kaman 1 çeşidimizin korunması için Kaymakamlık, Belediye, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası tarafından ciddi yaptırım ve önlem alınmasını talep ettiler. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.