Vatandaş sağlığı kadar cebinin de derdinde!

Koronavirüs önlemleri kapsamında ülke genelinde 150 Bin işyerinin kapandığı açıklanırken, mevcut işsiz sayısına 5 Milyon insanın daha eklendiği belirtilmekte.

07.04.2020
705
A+
A-

Karantina önlemleri kapsamında Kaman ilçemizde Berber, Kuaför, Kahvehane, Oyun Salonu, İnternet Cafe, Kahve ve Bistro Salonları, Çay Bahçeleri, Eğlence Merkezleri komple kapatılırken, birçok lokanta ve pide salonu da okulların ve bazı işyerlerinin kapatılmasıyla nedeniyle müşteri azlığı ya da paket servis yetersizliği nedeniyle mecburen kapılarına kilit vurmak zorunda kaldılar. Ayrıca, 65 yaş üzerindeki birçok esnafımızda sokağa çıkma yasağı nedeniyle işyerlerini zorunlu olarak kapattılar.

Mevsim itibarıyla Kaman ilçemizde olması beklenen çok sayıda nişan ve düğün törenleri de ikinci bir emre kadar iptal edilince başta geçimlerini sadece düğün gibi eğlencelerde davul-zurna ve müzik aletleri çalarak sağlayan Abdal Aşiretimiz ile düğün sektörüne hizmet veren birçok esnafta büyük gelir kaybı yaşamakta.

Tüm bu önlemlerin ardından ekonomik olarak sıkıntıya giren üretici, esnaf ve çalışanlar açıklanan ekonomik tedbirler karşısında borç ertelemeden, kredi çekmeye kadar tüm imkanları zorlamaya başladılar.

MÜRACAATLAR KATLANDI

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından kayıtlı esnaflara 150 Bin TL’lik kredi limitinin haricinde verileceği açıklanan 25 Bin TL’lik krediyi almak için Kredi Kooperatifine ve sigortalı çalışan işçiler için hayata geçirilen Kısa Çalışma Ödeneği için İşkur Müdürlüklerine müracaat için koşturan esnaf ve tüccarlar şimdilerde Mali Müşavirlerin kapısında evrak hazırlamada maratonuna girmiş bulunmakta.

YASAK İLAN EDİLMELİ

Hükümet tarafından alınan kararların esnaf ve işçi kesimi tarafından yeterli olmadığı konuşulurken, alınan kararlarla yaşanan kısıtlamanın işverenler ve çalışanlar açısından ekonomik sıkıntıya dönüşmeye başladığının altını çizen çarşı esnafımız ise biran önce “Sokağa Çıkma Yasağı”nın getirilmesini talep etmekteler.

Dükkân kirası, çek-senet ödemeleri, Bağkur ve SGK ödemeleri gibi sıkıntıların içinde boğulma noktasına gelen Esnaf ve Tüccarlarımız, başımızdaki bu belanın hem daha fazla insanın ölümüne neden olmaması, hem de ekonomik sıkıntının daha da derinleşmeden daha hızlı bir şekilde sona erdirilmesi için yasak ilan edilmesinin önemli olduğunun altını çizdiler. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Besmecimiz de Coğrafi İşaret aldı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.