103 yıldır aynı özlem ve rahmetle anıyoruz

Kurtuluş meşalesinin yakıldığı o kutlu yürüyüşte Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir gece de olsa Kaman’da ağırlamak, adım adım istiklale ve bağımsızlığı giden bu yolda ilçemiz ve hemşerilerimiz adına övünç ve gurur kaynağıdır.

28.12.2022
403
A+
A-

Kaman tarihinin en önemli olayı ve Kurtuluş Mücadelesinde bir kilometre taşı olan ilçemizde 103.yılın anısına büyük etkinlikler ve kutlamalar beklenirken, çelenk töreninden öteye geçemediğimiz gibi halen Atamızın Kaman’da kaldığı ev müzeye dönüştürülmedi.

Cumhuriyetimizin kurucusu, ebedi Başkomutanımız ve büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyeti bundan tam 103 yıl önce Aralık ayının 25’inci gününe denk gelen Perşembe günü buz gibi bir soğuk havada kurtuluş ateşini Kaman’da da yakmışlardı.

Kaman halkı ve Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Üyeleri tarafından Kocapınar’da karşılanan Mustafa Kemal, etrafını saran çocukların uyarılması üzerine, Kamanlı çocukları göstererek; “Kızmayın çocuklara. Vatanı sizlerle kurtaracağız, geleceği de onlarla kuracağız,” diyerek kurtuluşun ve Cumhuriyetimizin müjdesini ta o zaman vermişti. Hatta konaktan ayrılırken; “Köyünüz ne kadar güzel. Kim bilir yazın meyveleriniz ne kadar güzel olur,”  der.

SAMSUN’DAN ANKARA’YA

28 Temmuz 1914’de başlayan 1. Dünya Savaşı’na 1914’ün Kasım ayında Bağlaşma Devletlerinin yanında yer alarak savaşa dâhil olan Osmanlı İmparatorluğumuz Sarıkamış felaketi ile Çanakkale Zaferine karşın Anlaşma Devletlerinin üstün gelmesi sonucu savaşın bittiği 11 Kasım 1918’de yenik sayılmıştı. 3 kıtaya yayılan İmparatorluğumuz Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da ki çok sayıda toprağını kaybederek Anadolu’ya hapsedilmiş, 30 Ekim 1919’da imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile de Osmanlı Devletimizin egemenlik hakları sınırlanarak başkent İstanbul başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanı Anlaşma (İtilaf) devletleri tarafından paylaşılarak işgal edilmişti.

Tüm bu yaşanan savaş ve anlaşmalar sırasında Osmanlı Devleti’nin askeri olan Mustafa Kemal Paşa, 30 Nisan 1919’da 9’uncu Ordu Komutanı olarak atanır. 19 Mayıs 1919’da Osmanlı Hükümetinin memuru olarak Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Paşa, 25 Mayıs’ta Havza’ya geçerek yayınladığı Havza Genelgesi (28-29 Mayıs) ile niyetini belli eder. Ardından Amasya Genelgesi (22 Haziran), Erzurum Kongresi (23 Temmuz) ve Sivas Kongresini (4-11 Eylül) gerçekleştirerek Ankara’da meclisi toplamak üzere 19 Aralık’ta Kayseri’ye geçer.

21 Aralık 1919 Sabah Saat 10’da Kayseri’den Kırşehir’e Hareket eden Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki silah arkadaşları 22 Aralık’ta Mucur’a, 22-23 Aralık’ta Hacıbektaş’a, 24 Aralık’ta Kırşehir’e ve nihayet 25 Aralık’ta Kaman’a gelir. Bir gece ilçemiz Kaman’da misafir edilen büyük kurtarıcı, 27 Aralık’ta ana karargâh seçilen Ankara’ya ulaşır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  “Hububat Fiyatları Beklentilerin Altında Kaldı”

SADECE ÇELENK

Atatürk’ün Kaman’a ilk gelişinin 103. yılı nedeniyle Kaman Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından 25 Aralık 2022 Pazar günü Cumhuriyet Meydanında sade bir çelenk töreni düzenlendi.

Soğuk ve karlı bir kış günü Aralık ayında milletin kurtuluşu ve refahı için üstü açık araçla ilçemizi onurlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyetinin onuruna yıllardır Samsun’dan yola çıkarılan ve Kaman ilçemiz sınırlarında öperek teslim aldığımız ve başımızın üstünde sırayla taşıyarak Ankara’ya yolcu ettiğimiz Şanlı Bayrağımızı artık tören alanlarında göremez olduk.

Kaymakam Mehmet Usta, Belediye Başkanı Necati Çolak, protokol üyeleri, bazı daire müdürleri, CHP İlçe Başkanı Zeynal Kankal, Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, Ziyarettepe Mahallesi Muhtarı Yalçın Ocak, öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen törende; Atatürk Anıtına Kaymakamlık ve Belediye çelenkleri sunuldu. Saygı duruşunu müteakip okunan İstiklâl Marşımızın ardından ise Şehit Bayram Kara Ortaokulu Müdürü Üzeyir Yiğit tarafından günün anlam ve önemine vurgu yapan konuşma ile tören sona erdi.

ATATÜRK EVİ

Gazetemiz Yazarı Mümtaz Boyacıoğlu’nun resmi girişimleri ve Gazetemiz Kaman Ak Haber’in ısrarlı haber ve takipleri sonucu Atatürk’ün ilk kez Kaman’a geldiği 25 Aralık 1919 tarihinde 1 gece yattığı Hacıpınar Mahallesindeki Bektaş oğlu Ali Çavuş’un o zamanın şartlarında konak olarak adlandırılan evinin “Atatürk Evi ve Müzesi” yapılması talebimiz Ekim 2009 tarihinde Kaman Belediye Meclisi tarafından kabul edilmişti. Daha sonra başlayan ilgili yazışmalar sonucu 23 Ağustos 2011 tarihinde Nevşehir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nün yazısı ile Atatürk’ün kaldığı evin “Korunması Gereken Tabiat Varlığı” olduğu kararı alındı. O tarihten bu zamana kadar ise resmi kurumlar ve siyasilerin vurdumduymazlıkları nedeniyle bir arpa boyu yol alınmadı.

BİLGİ İÇİN

Atatürk’ün Kaman’a geldiği 25 Aralık 1919 tarihi ile ilgili detaylı bilgilere gazetemizin www.kamanakhaber.com internet sayfasında Araştırmacı ve Yazarlarımız Yaşar Şahin ile Mümtaz Boyacıoğlu’nun köşe yazılarından ulaşabilirsiniz. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kamanlı Avukat A.Aydın Akpınar, MHP’den Aday Adaylığını açıkladı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.