Atatürk ve Bağımsızlık

Yaşar Şahin
Yaşar ŞAHİN: Emekli öğretmen, Şair ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip.
21.05.2019
653
A+
A-

“Bağımsızlık benim karakterimdir.” Mustafa Kemal ATATÜRK – 1921

“Bağımsızlık benim karakterimdir.” Mustafa Kemal ATATÜRK – 1921

Atatürk ilkelerinin kaynağı bağımsızlıktır. Kurtuluş savaşı bir bağımsızlık savaşıdır. Bağımsızlık zor kazanılır. Çilelerle, gözyaşlarıyla, kan ve emekle kazanılır.
Türk bağımsızlığı da zor kazanılmıştır. Bağımsızlık için dört alan savaşı verilmiştir. (980 Subay, 36 bin 239 Er. Anadolu İhtilalı, 1)
Savaş alanı gerisinde halkımız büyük çileler çekmiştir. Evler erkeksiz kalmış, tarlalar işlenmemiş, halk ot yemiştir. Savaş alanındaki köyler boşalmış, yollar kadınlarla çocuklarla dolmuştur. Yediden yetmişe tüm ulus bir yürek olmuş, bağımsızlık için atmıştır.
Öyle bir kurtuluş savaşı verilmiştir ki, yurdun dört bir yanı düşman çizmeleriyle çiğnenmiş, ulus yorgun, “Tüm orduları dağıtılmış, tüm tersanelerine girilmiş” tüm savaşın kaynaklarına beslenme ve yaşam kaynaklarına düşmanca el konulmuş, ülke tam bir perişanlık, yoksulluk ve çaresizlik içinde. Hepsinden kötüsü saldırganlar hem acımasız, hem de çok güçlü.
19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Samsun’a çıktıktan sonra Anadolu’nun dağ başlarını tekerlekleri çuvallarla doldurulmuş kırık dökük otomobiliyle aşarken, “Ben bağımsız yaşayabilmek için bağımsız bir ulusun evladı olmalıyım,” diyordu. (Mustafa Kemal Atatürk’ten yazdıklarım, Afet İnan)
O yetişti, direnme gücü, çarpışma gücü verdi. Savaştık kurtulduk. Yenilen düşman şehirleri, köyleri yakmış yıkmış, taş üstünde taş bırakmamıştır.
Bağımsızlığımızın temelinde şehitlerimiz, gözyaşlarımız, acılarımız, çilelerimiz yatıyor.
Adı üstünde Kurtuluş Savaşı kurtulmak için verilmiştir. Tüm sömürgenleri misakı milli sınırları dışına atanda, kurduğu yeni Türkiye’nin temelini eğitim sayan, toplumda özel ve resmi tüm devlet yaşamında bilimi ve akılcılığı egemen kılan kuşkusuz Kurtuluş Savaşı ustası Atatürk’tür.
“Tam bağımsızlık bizim bugün üzerimize aldığımız görevlerin temelidir. Bağımsızlık ve özgürlük ruhu taşımayan uluslar başka ulusların tutsağı olurlar.” derken, birçok ulus da bağımsızlık işaretini Atatürk ve Türk ulusunda bulmuşlardır.
Atatürk, bazılarının sandığı gibi sadece siyasal bağımsızlıkçı da değildir. Ona göre, “Siyasal bağımsızlığı yaşatabilmek için ekonomik bağımsızlık kaçınılmaz koşuldur.”
Kaynak: Yaşar Şahin, Kaman’da Atatürk’ün Sesi Dergisi, Sayı 2-3, Yıl 1981.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 79. Yılı Kutlu Olsun…
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.