Bugün de dünün aynısı

31.08.2022
780
A+
A-

Aslında hayatta her gün bir önceki günün tekrarından ibarettir. Her gün güneş hemen hemen aynı yerden doğar ve hemen hemen aynı yerden batar.

Madam Bovary adlı kitabında Gustave Flaubert diyor ki: -“Hiçbir şeye karşı ilgisi, hiçbir şeyden umudu kalmayan insan, hayatın her gün değişmeyen tekrarı altında ezilir…”

Sevgili dostlarım: Aslında hayatta her gün bir önceki günün tekrarından ibarettir. Her gün güneş hemen hemen aynı yerden doğar ve hemen hemen aynı yerden batar. Hayatın olağan akışı önceki günlerin aynısıdır; sonraki günlerde de aynı olacaktır. Hayatın olağan akışında değişiklik olmasını istiyorsanız, bunu hayattan beklemek yerine, değişikliği isteyerek bunun için bir şeyler yapmak suretiyle hayatınızı önceki günlerden farklı hale getirmek sizin elinizde.

Bunun farkında değilseniz, bugünün dünden farklı olmadığını, değişik bir şeyler yapmazsanız yarının da bu günden farklı olmayacağını görmeye devam edersiniz. Umutsuzluk ve ilgisizlik girdabı içinde yaşayıp o döngü içinde ezilirsiniz ve bunu fark edemezsiniz bile.

Tekdüzelik ve hareketsizlik bilinçsiz tutkular ve fanatik öfkeler de üretebilir. Bu durum da önce sağlığınız olmak üzere toplumdan dışlanma dahil birçok olumsuz sonuca neden olabilir.

Her sabah uyandığınızda pencereyi açıp güneşe, toprağa, ağaçlara, balkondaki çiçeklere, işine gidenlere, evinizdeki insanlara gülümseyin. Radyoyu açın, gurbetteki yakınlarınız için hangi türküyü istek yapıp hediye edebileceğinizi düşünün. O gün bir hastayı, bir yaşlıyı ziyaret etmeyi planlayın. Birkaç arkadaşınıza telefon edip hatırını sorun. Bir yere birkaç tane ağaç dikmeyi planlayın. Ya da caddedeki veya komşunun bahçesindeki birkaç ağacı sulayın. Bir sorununuz varsa çözümü için bir şeyler üretin. Birtakım şeyler hakkında yargılama yapanları ve senin de kendisi gibi yargılana yapmanı isteyenlerin sözlerine bakmayın.

Yarınınızın bu günden farklı olması için bir şeyler yapın da ne yapaysanız yapın. Fakat Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’ adlı kitabında da bahsettiği gibi, sonradan düzeltilemeyecek yanlışlara da düşmeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kefilin eşinin yazılı rızası olmazsa

Diğer insanlarla ilgili fikir beyan etmeden önce, acele etmeyin. Onu yakından tanımak için çaba sarf edin ve onun hakkında fikir ve düşünce beyan etmeyi onu tanıdıktan sonraya bırakın.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.