Cin Fikirliler

19.10.2022
623
A+
A-

Bizim yöremizde de kullanılan “Cin fikirli” diye bir kavram vardır. Cin fikirliler, sürekli kendisi veya mensubu olduğu sosyal topluluklar için düşünce üreterek, çoğu zaman hiç kimsenin aklına gelmeyen fikirler üretirler. Her ne kadar bilim ve fen adamları için, sosyal mühendisler için cin fikirlilik iyi bir şey gibi görülse de, fen ve bilim adamlarının da, sosyal mühendislerin de cin fikirlerini icraata koymadan önce bu fikirlerinin insanlık için faydaları kadar zararlarını da iyi hesaplamaları ve insanlık için zararlı olabilecek fikirlerini uygulamaya koymamaları gerekir.

Hiroşima’yı ve Nagazaki’yi yerle bir eden ve milyonlarca insanın ölümüne veya sakat kalmasına neden olan atom bombasının insanlığa hiçbir faydası olmamıştır. Bu günlerde insanlığın maruz kalabileceği düşünülen nükleer silahların da insanlığa faydasından bahsedilemez. Çernobil nükleer reaktöründeki sızıntı hala insanlığa ve doğaya zarar vermeye devam etmektedir. Tüm Dünyada bireysel silahlanma hızla artmaktadır. Hatta bazı ülkelerde silah taşıma ruhsatı almaktan daha kolay bir şey yoktur. Devletler silahlanma yarışındadırlar.

Cin fikirlilerin ürettikleri fikirler başka insanların mahvolmasına, ailelerin dağılmasına, hatta ölümlere bile neden olabileceğinden, birine yol gösterirken de çok dikkatli olup, başkalarına zarar verecek tavsiyelerden kaçınmak gerekir. 

En ufak bir konuya çözüm ararken bile aklımızla birlikte vicdanımızı da kullanmayı ihmal etmemek gerekir.

İnsanın aklı çıkarlarını, vicdanı da insanlığını korur. Eğer aklımızın bulduğu ile vicdanımızın sesi çelişiyorsa, aklımızın tercihi olacak çıkarlarımızın değil, insanlığımızın tercihi olacak vicdanımızın sesini dinlemek ve insan olmanın gereğini yapmak doğru olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mehmet Atılgan: “Gece Gökkuşağını Bekleyen Çocuk”
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.