Gökalp: 2020 yılı destekleri hayal kırıklığı yaşattı

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, 202 yılı için açıklanan tarımsal destekler konusunda tüm çiftçiler gibi kendisini de hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

18.11.2020
695
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, 202 yılı için açıklanan tarımsal destekler konusunda tüm çiftçiler gibi kendisini de hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Tarımsal faaliyette alın teri dökerek üretim yapan üreticilerin gübre, mazot, ilaç ve tarım makineleri gibi girdilerinde sol bir yıl içerisinde yüzde 50’ye yakın fiyat artışı olmasına karşın bu yıl açıklanan desteklerin gerçekten uzak olmasının çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığının altını çizen Oda Başkanı Gökalp, gazetemize yaptığı açıklamasında; “2019 yılında mazot-gübre desteği dekar başına Arpa ve Buğday için  27 TL, Nohut için dekar başına 26 TL, açıklanmıştı. Bitkisel üretim destekleri ise ton başına Arpa ve Buğday ürünü için 100 TL ve Nohut ürünü için ton başına 500 TL, yem bitkileri için de yine Yonca ürünü için dekar başına 90 TL, Silajlık Mısır için dekar başına ise 100 TL destek ödemesi yapılmıştı.

2020 yılında üreticilerimiz zor şartlar altında, pandemi döneminde vatanımız için halkımız için üretimini gerçekleştirdi. Bankalar, Tarım Kredi Kooperatiflerine, esnafa borçlanarak tarlalarını, topraklarını ve bahçelerini ekerek üretim yaptılar. Bankalara olan borçlarını ödeyemedi ve yüzde 17 ile yapılandırarak tekrar borçlandılar. Enflasyon yüzde 30-40 yükselirken, girdi fiyatları yüzde 50 artarken 2020 yılı çiftçilere verilecek desteklemeler aynı kaldı. Ayrıca bölgesel olarak da desteklemeler ve primler konusunda bölgemiz az yararlanıyor.

Çünkü dekar başına 700-800 kg Arpa, Buğday desteği ve Nohut ürününde dekar başına 800 TL destek parası alan bölgelerimiz var. Ayrıca 2019 yılında çiftçilerimiz sertifikalı Arpa ve Buğday ürünü ekimi yaptı ve 2020 yılında hasadını gerçekleştirdiler. Ne yazık ki sertifikalı ürün destek ödemeleri henüz gerçekleşmedi,” sözlerine yer verdi.

2020 yılında çiftçilerin üretimde istenen verimi alamadıklarını, ürünlerinin para etmediğini ve ürün destek ödemelerin de aynı kalmasından dolayı büyük üzüntü yaşadığını dile getiren Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, İl Koordinasyon Toplantısında bu konuları dile getireceğini ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a da bildireceğini söyledi. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Doğalgaz çalışmaları yeniden başlıyor
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.