Yeni Seçim Kanunu ne getiriyor?

06.04.2022
767
A+
A-

Siyasi Partiler ve Seçim Kanununda yapılan değişikliklerle, bir ittifakta yer alıp da ülke barajını veya il barajını geçecek sayıda oy alamayan partilerin aldıkları oyların o ittifaktaki diğer partilerin hanesine yazılmasının önüne geçildi.

Siyasi Partiler ve Seçim Kanununda yapılan değişikliklerle, bir ittifakta yer alıp da ülke barajını veya il barajını geçecek sayıda oy alamayan partilerin aldıkları oyların o ittifaktaki diğer partilerin hanesine yazılmasının önüne geçildi.

Bana göre de doğru bir düzenleme oldu. Çünkü en son 2018 genel seçimlerinde uygulanan kanuna göre, bir ittifaktaki ülke veya il barajını geçemeyen ya da milletvekili çıkaracak oyu alamayan partilerin oyları, o ittifaktaki barajı geçebilen partilerin hanesine yazılıyor ve bu durum ittifakların büyük ortaklarının hak ettiğinden fazla milletvekili çıkarmasını sağlıyordu.

Söz gelimi, bahse konu kanun değişikliği 2018 genel seçimlerinde uygulansaydı: AKP 10, MHP 3 ve HDP 5 milletvekili daha kazanacakken; CHP 12, İP 6 milletvekilini kaybedecekti. Yani 2018 seçimlerinde bazı partilerin seçmeninin iradesi meclise tam olarak yansımazken, bazı partiler de hak etmedikleri sayıda milletvekili çıkardılar.

2018 seçimlerinde: Afyonkarahisar’da AKP: 3, MHP: 1, CHP: 1, İP: 1 milletvekili çıkardığı halde, o seçimler yeni kanuna göre yapılsaydı; AKP: 4, MHP: 1, CHP: 1 milletvekili çıkaracaktı. İP milletvekili çıkaramayacaktı.

Ankara 3.  Bölgede AKP: 5, MHP: 2, CHP: 3, İP: 2 milletvekili çıkardığı halde, o seçimler yeni kanuna göre yapılsaydı; AKP: 6, MHP: 2, CHP: 3, İP: 1 milletvekili çıkaracaktı.

Aydın’da AKP: 4, CHP: 3, İP: 1 milletvekili çıkardığı halde, o seçimler yeni kanuna göre yapılsaydı; AKP: 3, CHP: 3, İP: 1, HDP: 1 milletvekili çıkaracaktı.

Erzincan’da AKP: 2 milletvekili çıkardığı halde, o seçimler yeni kanuna göre yapılsaydı; AKP: 1, CHP: 1 milletvekili çıkaracaktı.

Erzurum’da AKP: 4, MHP: 1, İP: 1 milletvekili çıkardığı halde o seçimler yeni kanuna göre yapılsaydı; AKP: 4, MHP:1, HDP:1 milletvekili çıkaracaktı ve İP milletvekili çıkaramayacaktı.

Eskişehir’de, Hakkâri’de, Isparta’da ve Mersin’de de siyasi partilerin milletvekili sayıları değişecekti. CHP’nin milletvekili sayısı Eskişehir’de 3’e, Mersin’de 4’de çıkacak, hiç milletvekili çıkaramadığı Isparta’da da 1 milletvekili çıkaracaktı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Var olsun KKTC

AKP Hakkâri’de ve Isparta’da 1 milletvekili kaybedecekti.

Ülkeyi nasıl yönetecekleri konusunda hiçbir proje üretemediklerini gördüğümüz muhalefet partileri, her zaman olduğu gibi yeni seçim kanunu hazırlanırken de sadece muhalefet ettiler. Kanuna bir madde eklemeyi teklif edemedikleri gibi, ciddi bir değişiklik önergesi bile veremediler. Çünkü hiçbir hazırlıkları yok. İşleri güçleri mevcut olana ve yapılan her şeye muhalefet etmek.

Muhalefet partilerinin cumhur ittifakına olan husumetlerini büyütmekten başka hiçbir projesini görmüyoruz ve duymuyoruz. Yaklaşık bir yıl sonra yapılacak milletvekili genel seçimlerine sadece Sayın Erdoğan’a ve Sayın Bahçeli’ye olan husumetlerini büyüterek gireceklerini anlıyoruz. Husumetin büyüğünü Sayın Erdoğan’ın eski bir başbakanı ve eski bir bakanı üretiyor. Yüzyıllık parti CHP’de onların peşine takılmış bir belirsizliğe doğru gidiyor. Çünkü yeni hiçbir plan ve proje açıklayamıyorlar. Söyledikleri tek şey, daha önce denenmiş Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni değiştirip Parlamenter Sistem’e yeniden geçme vaadi. Başka hiçbir nedenle bir araya gelemiyorlar.

Pratikte siyasetin, konjonktürün gereği neyse öyle yürüyeceği sanılsa da, gerçekte öyle değildir.

Bilmiyorlar mı ki, parlamenter sisteme geçilse de, bir önergeyi bile meclisin genel kurulundan geçirecek güce asla ulaşamıyorlar.

Bilmiyorlar mı ki, yaptıkları ve söyledikleri havanda su dövmek.

Bilmiyorlar mı ki, lafla olmaz. İcraatla olur. Planla, projeyle olur.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.