Deprem

08.02.2023
554
A+
A-

Bu hafta başında yaşadığımız felaket unutulmamalı, unutturulmamalı, insan hayatı arsa rantına feda edilmemelidir.

Ülkemizin güneydoğusunda pazartesi sabahın erken saatlerinde meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ve artçı depremlerin yarattığı yıkımlar ve can kayıpları hepimizi çok derinden üzmüştür.

Öncelikle depremde vefat eden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyorum. Hasta ve yaralılara da acil şifalar temenni ediyorum. Çok şükür ki, milletimiz fıtratı gereğince basireti çok yüksek bir millettir. Böyle bir felakette tüm yurttaşlarımızın tek yürek ve tek vücut olması hepimiz için büyük bir övünç ve gurur kaynağı olmuştur.

Ayrıca tüm Dünya insanlarının bizimle aynı acıyı hissetmesi de Dünya’nın geleceğine dair umutlarımızı artırmıştır. Bu vesileyle tüm yurttaşlarımıza ve insanlığa müteşekkirim. Ayrıca ülkemizde yaşanan bu felaketin birbiriyle savaşan devletlere, zenginleşmek için bin bir hırsla başkalarının hak ve hukukunu hiçe sayanlara, birbirini yiyenlere ders olmasını ve savaş halindeki devletlerin ve insanların akıllarını başlarında toplamalarına vesile olmasını temenni ediyorum.

Memleketimiz Kırşehir ve ilçeleri de önemli bir deprem bölgesi olarak bilinmektedir. 1938 yılında Kırşehir’de Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden birisi yaşanmış ve 19 Nisan 1938 tarihinde meydana gelen bu depremde Akpınar-Köşker bölgesindeki 100 civarındaki köyümüz yerle bir olmuş ve 150 kişi vefat etmiştir. Kırşehir merkez ve Kaman ilçeleri de bu depremden çok etkilenmiştir.

Kırşehir çok eski bir yerleşim yeri olduğu için özellikle köylerdeki evlerin hemen hemen tamamı çok eski yapılar olduğu gibi köylerde yaşayanların tamamına yakını kerpiç duvarlı, çamur dolgu malzemeli, toprak damlı dayanıksız evlerde yaşamaya devam etmektedir. Ayrıca hayvan barınakları ile ahırlar da çok kötü durumdadır. Bu sebeplerle insanlarımızın hayatı büyük tehlikededir.

Pazartesi günkü depremden ders alınarak, köylerimizdeki kerpiç evler ile ahırların ve hayvan barınaklarının tamamıyla, il ve ilçe merkezlerindeki depreme dayanıklı olmayacağı bilinen evler derhal yenilenmelidir. Devletimiz bu yapılar için ücretsiz proje desteği ile bir kısmı hibe, bir kısmı faizsiz ve bir kısmı da düşük faizli krediler vererek bu değişimi mutlaka ve acilen destekleyip teşvik etmeli ve ısrarla yapı dönüşümünü takip etmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Benim ilk öğretmenim anam.

İnsan ve diğer canlı hayatı her şeyden daha önemlidir. Devletimiz güçlüdür. Yöneticilerin de bu konuyu ciddiye alması ve tüm ülkemizle birlikte Kırşehir’de de acil yenilenme eylem planı yapılmalı ve başka büyük felaketler yaşanmadan gerekli tedbirleri bu günden alınmalıdır.

İl ve ilçe merkezlerindeki imar planları da gözden geçirilmeli, hatta imar planlarını yapma yetkisi belediyelerle birlikte ilgili bakanlıklara verilmeli, belediyelerin keyfi ve kamu yararı olmayan imar planlarının önüne geçilmelidir.

Bu hafta başında yaşadığımız felaket unutulmamalı, unutturulmamalı, insan hayatı arsa rantına feda edilmemelidir.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.