Eğitimde rol modelin önemi

18.03.2020
677
A+
A-

Eğitimde rol modelin önemi

Her çocuk dünyamızı değiştirecek ne iş yapacağını düşünmüştür. Çocukken ben de bu konuyu çok düşünmüştüm.  Bu yüzden hep başarılı olarak bildiğim ya da başarısını duyduğum insanları takip edip, onların başarı hikâyesini dinler ya da okurdum.

Sonra baktım ki; o yaşta ve bulunduğum şartlarda Dünyayı değiştirecek bir şeyler yapma imkânım yok. O zaman karar verdim. Dünyayı değiştirmeden önce kendi hayatımı değiştirmek için bir şeyler yapmalıydım. Önce iyi bir eğitim almalıydım. Bunun için sadece okulda öğrendiklerimle yetinmemeliydim. Çokça kitap okumalıydım. Günde en az 50 sayfa okumalıydım. Bu kararı verdim ve yılmadan uyguladım.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. İyi bir eğitim aldığım kabul edilebilir. Çocukluğumda bulunduğum şartlarda ancak bu kadarını başarabildim. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu çoğunlukla ilk ve orta öğretimdeyken okulda aldığım eğitimle olmadı; okuduğum kitaplar sayesinde oldu. Ben dünyayı değiştirecek bir şey yapamadım ama başarılı olduğunu bildiğim insanların okuduğum biyografileri benim dünyamı değiştirdi.

Büyüme çağındaki çocukların televizyonda izleyip beğendikleri çizgi film karakterlerini sıklıkla taklit ettiklerini, onlar gibi yaşamaya çalışıp, onların giysilerinin ve oyuncaklarının taklidi olan eşyaları kullandıklarını, kısaca bazı çizgi film karakterlerini kabul edip onlar gibi yaşamaya çalıştıklarına tanık oluruz. Bu anlatımdan, çocukların sadece çizgi film karakterlerini rol model olarak aldıklarını düşünmeyin. Çocuklar, anne ve babalarını, abi ve ablalarını, ya da komşularını veya öğretmenlerini de rol model olarak alıp, kahramanlaştırırlar. Çocukların evcilik oyunlarını hatırlayalım. Çocuklar evcilik oyununu oynarken kimleri taklit ederler? İşte bu gözlemler, rol model olarak alınan kahramanların değerler eğitimindeki önemini ortaya koymaktadır.

Bilim insanları, bazı sanatçılar ve politikacılarla, kanaat önderleri dediğimiz bazı toplum liderleri önemli kahramanlardır. Toplumlar da bu kahramanları rol model olarak alırlar ve buna göre bir insan tipi oluşturmaya çalışırlar. Bu sebeple bir toplumun tarihindeki kahramanlar çeşitli roman ve hikâyelerle, özlü sözlerle, şarkı ve türkülerle, resim veya heykellerle topluma çocuk yaşlardan itibaren anlatılarak, toplumun o kahramanları rol model olarak kabul edip,  onlar gibi olması temin edilmeye çalışılır.

Bir rol model seçilmesi, rol modele hayranlık duyulması değildir. Rol modelin kutup yıldızı olarak kabul edilmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi

Doğru rol modeller bize ilham verdikleri için, çalışma ve başarma azmi verdikleri için önemlidir.

Şimdi gençlere tavsiyem; umutlarınızı ertelemeyin. Ertelediğiniz umutlarınız size zarar verir. Hemen rol model olarak göreceğiniz birilerini bulun. Onların biyografilerini okuyun. Onları rol model olarak benimseyin. Böylece onların gerçek yaşamlarının bir parçası olursunuz.

Sağlıkla kalın

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.