Gıda Tarım ve Hayvancılık Yaz Okulları

09.11.2022
531
A+
A-

Ülkemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ülkemizde çok büyük miktarda tarım alanları bulunduğu gibi önemli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı olduğu bilinmektedir. Ülkemiz tarım ve hayvancılık ürünleri bakımından kendine yetecek toprak ve su ve kaynağı ile diğer alt yapıya sahiptir.

Ülkemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ülkemizde çok büyük miktarda tarım alanları bulunduğu gibi önemli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı olduğu bilinmektedir. Ülkemiz tarım ve hayvancılık ürünleri bakımından kendine yetecek toprak ve su ve kaynağı ile diğer alt yapıya sahiptir. Fakat gerek tarım ürünleri üretim faaliyetleri gerekse hayvancılık, babadan kalma bilgi ve yöntemlerle yapılmakta, bilimsel veri ve yöntemler genellikle kullanılmamaktadır. Bu sebeple gerek tarımda gerekse hayvancılıkta beklenen verim elde edilememektedir.

Bu durumun önemli sebeplerinden biri tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ilgili kamu kuruluşları tarafından gerektiği gibi planlanıp koordine edilerek yönlendirilmemesi, diğeri de tarım ve hayvancılıkla uğraşanların konuyla ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olmamalarıdır.

Kaman’da Tarım Meslek Lisesi olarak bilinen Kaman Türk Telekom Osman Kulaksız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  mevcut ise de bu okulun mezunları yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamamaktadır. Tarım ve hayvancılık faaliyetleri bakımından herkese Meslek Lisesi ve Üniversite düzeyinde eğitim vermek mümkün olmadığından, İlkokullar ve Ortaöğretim Kurumları yaz tatiline girdiğinde açılacak Gıda Tarım ve Hayvancılık yaz okullarında verilecek kurslarda geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan birçok gence hem temel tarım ve hayvancılık faaliyetleri bilgisi verilebilir, hem de gençlerin tatil gibi zaman geçirmeleri sağlanabilir.

Yine ilçemizde ki Kaman Meslek Yüksek Okulu bünyesinde açılacak gıda tarım ve hayvancılık bölümleri de bu alandaki çok büyük olan yetişmiş insan açığını kapatacağı gibi bilimsel esaslara göre tarım ve hayvancılık yapılmasına da öncü olabilir. Meslek Yüksek Okulunda eğitim alacak gençlerimizin yanında, açılacak yaz okullarındaki kurslarda eğitilecek gençlere bitki ve toprak yapıları,  bilimsel esaslara göre herk ve ekim yapma, ilaçlama, sulama, hasat ve depolama, ağaç dikimi ve budama, et ve süt hayvanlarının bakım ve gözetimi ile yem bilgisi gibi genel konularda temel bilgiler verilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hiçbir İnsan Fazlalık Değildir.

Tarım ve hayvancılık yaz okulları ile kursları lise ve ortaokul binalarında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün, Halk Eğitim Müdürlüğünün ve İlçe Kaymakamlığının kararlarıyla açılabileceğinden önümüzdeki yaz başından itibaren uygulanması en kolay projedir.

İlimizin Valisinden ve İlçelerimizin Kaymakamları ile diğer idari birimlerden bu hususta gereken kararları bir an önce alıp uygulamaya koymalarını bekliyoruz. Bu yararlı hizmete halkın çok büyük destek vereceğini düşünüyoruz.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.