İki Devlet Tek Millet

27.10.2020
634
A+
A-

İki Devlet Tek Millet

Azerbaycan’ın Karabağ’daki toprakları 1992 yılında Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. İşgal edilen Azerbaycan toprağı yaklaşık olarak tüm Azerbaycan’ın beşte biridir. Rusya’nın desteğiyle gerçekleşen işgal sırasında Azerbaycan’da yaşayan yaklaşık 20 Bin Türk şehit olmuş, Azerbaycan’da yaşayan 1,5 Milyona yakın Türk de yurtlarından göç etmek zorunda kalmıştır.

Sovyetler Birliği dönemindeki yayılmacı politikasından vazgeçmeyen Rusya’nın 2014 yılında kadim bir Türk yurdu olan Kırım’ı da işgal ettiği malumumuzdur. Kırım, Sovyetler Birliği’nin işgalindeyken 18 Mayıs 1944 tarihinde başlayan sürgünlerde 1 Milyon civarında Kırım Türk’ü soğuk kış günlerinde Sibirya’ya sürgün edilirken 100 Bin kadarının trenlerde donarak ölmelerine göz yumulduğunu unutmadık. Stalin’in Kırım Türklerine yaptığı bu soykırım da unutmayacaklarımız arasında…

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsız bir devlet olmayıp Ukrayna’ya bağlı özerk bir yapıda olması sebebiyle Kırım ile Türkiye arasında iktisadi, sosyal ve siyasal ilişkiler beklendiği gibi kurulamasa da bağımsız devlet statüsünde olan Azerbaycan ile Türkiye arasında kurulan ilişkiler güçlenerek bu günlere gelmiştir.

Doğu Avrupa’nın bir devlet gibi yönetilemeyen şımarık ve terörist devleti olmakla bazen bir kısım Avrupa devletlerinin bazen de Rusya’nın emperyalist emellerine ya da gündem değiştirici işlerine alet olan Ermenistan yeniden Azerbaycan’a saldırmıştır. Azerbaycan’da uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkını kullanarak hem saldırıyı geri çevirmiş hem de Karabağ’daki topraklarının büyük bölümünü işgalden kurtararak tekrar vatan topraklarına katmayı başarmıştır. İnanıyorum ki, Ermenistan bir daha Azerbaycan topraklarına saldırmaya cüret edemeyecektir.

Ebulfez Elçibey’in dediği gibi, “Biz parçalanmış Oğuz halkları, kalkıp çok uzak bir yolculuğa çıkmışız. Bu yolculuk vatan topraklarının birleşmesiyle son bulacaktır.”

Azerbaycan halkı da Türk soylu olup Türk Milletinin bir parçasıdır. Ömrüm yetmez biliyorum ama benim de en büyük hayalim Azerbaycan ile Türkiye’yi tek bir devlet olarak görmektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yeni Seçim Kanunu ne getiriyor?
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.