Ninomoya Sintoku

22.06.2022
628
A+
A-

PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma programıdır.

Kısa adı PISA olarak bilinen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programını duymuşsunuzdur. Milli Eğitim Bakanlığının internet sayfasındaki bilgilere göre bu program, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma programıdır.

PISA’nın asıl amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir. Ayrıca gençleri daha iyi tanımak; onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini daha açık bir biçimde ortaya koymaktır.

PISA’da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin isteklendirilmeleri, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır.

2018 yılı verilerinin PISA değerlendirmelerine göre, okuduğunu anlamada 555 puanla, matematikte 591 puanla ve fen bilimlerinde 590 puanla Çin birinci olmuştur. Çin’i Singapur, Hong Kong ve Estonya izlemiştir. Sonrasında da üst sıralarda Japonya ve birçok Uzakdoğu ülkesi yer almaktadır.

Japonya’da birçok okulda Ninomoya Sintoku adında bilge bir kişinin heykeli varmış. Bu bilge aslında yoksul bir ailenin çocuğuymuş. Öyle ki, ormanda odun toplarken bile ders çalışırmış. Bu nedenle heykeli,  sırtında odun olan ve elinde kitap bulunan bir genç olarak tasvir edilmiş.

Bu heykel, Japonya’da çocukların bebekliklerinden beri zorluklarla mücadele etme ve zorluklarla katlanma kültürüyle yetiştiklerini gösteriyor. Japonya’da hata yapan çocuklar ve gençler dışlanıp bir kenara atılmıyorlar; itilip kakılmıyorlar. Aksine, hata yapanın öğreneceği daha çok şey olduğuna inanılıyor.

PISA’da ön sıralarda yer alan diğer Uzakdoğu ülkelerinin kültürleri de Japon kültürüne çok benziyor. Bebeklik, çocukluk ve gençlik çağında yapılan hatalar özellikle deneme yanılma yoluyla yapılan öğrenmenin bir parçası olarak kabul ediliyor. Fakat eğitim hayatlarının sonunda, sorumluluk aldıkları dönemde hata yapılmasını pek tahammül edemiyorlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  98 kişi Kaman’da sabah içtiması yaptı

Ne dersiniz? Bizim çocuklarımız da Ninomoya Sintoku’yu daha yakından tanısalar mı?

Kaman Kalehöyük kazılarını finanse ederek bölgenin tarihinin ortaya çıkmasını sağlayan Prens Mikasa bu konuda da Kamanlı gençlere rehberlik edebilir mi?

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.