Kaliteli Kaman Cevizleri için Organik Gübrelemenin Önemi

10.11.2021
939
A+
A-

Kaman cevizi hak etmiş olduğu şöhreti kalite ve lezzeti ile elde etmiştir. Kaliteden ödün verdiğimiz takdirde bütün kazanımlarımızı kaybetmekle karşı karşıya kalabiliriz. Kalitesiz bir üretim yapıldığı takdirde coğrafi işaret de işe yaramayacaktır.

Kıymetli üreticiler “Kaliteli Kaman Cevizi” üretiminin önemini her zaman vurgulamaktayız. Piyasada cevizler kalitesine göre ücretlendirilmektedir. Yüksek kaliteye sahip ürünler iyi fiyatlardan alıcıya ulaşmakta ve üreticilerine para kazandırabilmektedir. Kaman cevizi hak etmiş olduğu şöhreti kalite ve lezzeti ile elde etmiştir. Kaliteden ödün verdiğimiz takdirde bütün kazanımlarımızı kaybetmekle karşı karşıya kalabiliriz. Kalitesiz bir üretim yapıldığı takdirde coğrafi işaret de işe yaramayacaktır.

Kaliteli Kaman Cevizi üretebilmenin yolu üreticilerin bilinçlendirilmesinden geçmektedir. Üreticilerimiz mutlaka toprağını tanımalıdır. Sulamanın kalitedeki önemi bilinmelidir. Sulama konusunda yapılabilecek hatalar diğer doğrularımızı da götürebilecektir. Bitkinin beslenmesi, hastalık ve zararlılar ile mücadele çok önemlidir. Bitkinin topraktan kaldırmış olduğu besin maddeleri mutlaka tamamlanmalıdır. Bu hususlar ayrı ayrı kalite unsuru olup, bir kitap konusu olabilecek kadar geniş kapsamlıdırlar.

Bu yazımda esas organik gübreleme üzerinde durmak istiyorum. Diğer hususları zamanı geldiğince tek tek işlemek daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

İlçemiz topraklarında son yıllarda yapılan toprak analizleri organik madde açısından alarm vermektedir. Topraklarımızda organik madde oranı genel olarak yüzde birlerin altına düşmüştür. Bu oranlar ilçemizde 10 yıl önce yüzde 1,5 seviyelerindeydi.  Organik madde oranı verimli bir toprakta yüzde 3-6 arasında olmalıdır. Bazı Avrupa ülkelerinde bu oran daha da yüksektir. Kaman piyasasında satışı gerçekleştirilen Amerikan cevizlerinin üretildiği topraklarda yüzde 3’lerin üzerindedir. Organik madde toprağa düşmüş olan tüm hayvansal ve bitkisel artıkları ifade eder. Organik madde toprağın en önemli verimlilik göstergesi olup, toprağın ihtiyacıdır. Toprakta yaşayan mikroorganizmaların besinidir.

Topraklarımızda kaliteli ceviz, buğday, arpa ve sebze üretebilmek için ilk yapmamız gereken toprak organik madde oranını yeterli bir seviyeye yükseltmek olmalıdır. Toprağın havalandırılmasında, su tutma kapasitesinin artırılmasında, bitkilerin çözünmüş besin elementlerini alabilmelerinde, toprak PH sının dengelenmesinde, toprağın fiziksel özelliklerinin iyileştirilmesinde, toprak mikrobiyolojik faaliyetlerinin artırılmasında ve bitkilerin stres koşullarına dayanımında çok önemli etkilere sahiptir.

Toprakta bulunan çözünmüş besin maddeleri organik madde yüzeylerine yapışarak, toprakta tutunurlar. Bu şekilde kaybolmaları engellenir. Sahip olduğumuz tarımsal faaliyetlerin verimli sürdürülebilmesi için gereklidir. Miktar ve ayrışma derecesine göre toprağa değişik renkler verir. Az ayrışmış ise esmer, ileri derecede ayrışmış ise kahverenginin değişik tonlarını toprağa verirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman'ın Nesi Var? -2-

Topraklarımızda organik madde miktarını artırmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Çiftlik gübresi, hasat artıkları, yeşil gübreler, kompost, doğal depozitler (leonardit), endüstriyel artıklar başlıca yollardır. Fakat uygulamada en ucuz, en pratik ve en önemli olanı çiftlik gübresidir. Mutlaka çiftlik gübrelerini fermente ederek topraklarımıza karıştırmalıyız. Bir ton çiftlik gübresinde yaklaşık 19 kilogram saf azot vardır. Bu ortaya çıkan azot miktarı gübrelemede dikkate alınmalıdır.

Çiftlik gübrelerinden en güzeli büyükbaş olup, koyun ve keçi gübreleri de kullanılabilir. Mümkünse tavuk gübresi kullanmayalım veya küçük dozlarda kullanalım. Tavuk gübresi kullanılan yerlerde çinko eksikliği görülebilir. Çiftlik gübrelerinin toprağa karıştırma işlemi için en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Dekara ortalama 1,5 ton/yıl yanmış çiftlik gübresi uygulamamız verimlilik için gereklidir. Her sene toprağa uygulamakta fayda vardır. Çiftlik gübresi vermek toprağa pasta ikram etmek gibi düşünülmelidir. Bütün ceviz üreticilerimiz organik gübreleme üzerinde yoğunlaşmalıdır.

Organik gübreleme yapmanın bir diğer yolu da yeşil gübrelemedir. İlçemizde fazla uygulama alanı bulamamaktadır. Fakat yapmamız gereken bir çalışmadır. Fiğ, yulaf, çavdar, bezelye gibi bitkilerin çiçeklenme dönemi içerisinde toprağa karıştırılması olarak özetlenebilir.

Organik gübrelemede kompost yapımı Avrupa ülkelerinde yaygın bir yöntemdir. Evsel atıkların havalandırması sağlanan bidonlarda fermente edilerek zengin bir organik maddeye dönüşmesi olarak tanımlanabilir. İleride bu yol bize oldukça fayda sağlayacaktır.

Kıymetli ceviz dostları unutmamalıyız ki; toprağın ihtiyacı organik maddedir. Eğer toprakta yeterli miktarda organik madde var ise, mikroorganizmalar bitkilerimizin topraktan besin maddesi alımına önemli katkılar sunabilecektir. Kullandığımız kimyasal gübrelerin amacına ulaşabilmesi için mutlaka toprakta yeterli organik madde bulunmalıdır. Kimyasal gübrelemede etkinlik artacaktır. Dolayısıyla üretim girdilerinde tasarruf sağlayacaktır.

Yine küresel çapta ortaya çıkan kuraklığa dayanımda toprağın su tutma kapasitesini artırarak bize kazanımlar sunacaktır. Ayrıca yağan yağışların yüzeyden akıp gitmesini engelleyerek, taban suyuna ulaşmasını sağlayacaktır. Topraklarımızda sertliğin giderilmesini önlemede fayda sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Uludere mi, Roboski mi?

Tarım para kazanmak için yapılan bir faaliyettir. Dengeli ve yeterli bitki besleme ilkeleri doğrultusunda hareket ettiğimiz takdirde “Kaliteli Kaman Ceviz”leri üretebiliriz. Toprağa yapacağımız organik madde uygulaması ile ceviz ağaçlarımızın beslenmesine önemli katkılar sunabiliriz.

Kaliteli ceviz üretimi ana hedef olmalıdır. Kaman cevizinin piyasa değerini bu şekilde koruyabiliriz. Üreticilerimizin toprak gübrelemesine organik maddeden başlamasını olmaz ise olmaz bir kriter olarak görüyorum. Organik maddece zengin topraklarda bereketli ve kaliteli ceviz, arpa, buğday, nohut ve sebze üretmelerini diliyorum.

Doğru tarımsal uygulamalar ile üreticilerimizin emekleri heder olmayacaktır.

Saygılar sunuyorum.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.