Siyaset mağduru sahipsiz Kırşehir

09.03.2022
1.005
A+
A-

Maalesef bu gün de Kırşehir sahipsiz.

İki hafta önceki yazımda Kırşehir’in ilçe yapılarak, Niğde’ye bağlı bir ilçe iken il yapılan Nevşehir’e bağlanmasının ve tekrar il yapıldığında da kendisinden koparılan Kozaklı, Avanos ve Hacıbektaş  ile birlikte üç ilçesinin Kırşehir’e iade edilmeyerek cezalandırılmasının öyküsünü yazmıştım.

Halen de cezalandırma sürecinin devam etmesine ve bu durumun hepimizin yüreğini acıtmasına rağmen, bu acımıza merhem olacak temsilcilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarının konudan bi haber vaziyette duyarsız kalması da yüreğimizin acısını artırıyor.

Evet; nasıl ki, Kırşehir ilçe yapılıp Nevşehir’e bağlanırken 1954 yılında sahip çıkılamamışsa, nasıl ki tekrar il yapıldığında, Kırşehir’in önceki bazı ilçelerinin 1957 yılında Nevşehir’de kalmasına engel olunamamışsa, bu gün de memleketimize sahip çıkılmıyor.

Maalesef bu gün de Kırşehir sahipsiz.

Aksaray’a bağlı bir ilçe olan Nevşehir’in il statüsü kazanmadan önce yani Niğde’ye bağlı bir ilçe iken nüfusu 30-35 Bin civarındayken, il statüsünü kazanması ile o tarihteki nüfusu 170 Bin’e ulaşmıştır. Bu günkü nüfusu 300 Bin’in üzerindedir. TBMM’de 3 milletvekili ile temsil edilmektedir.

Kırşehir’in bu günkü nüfusu ise 220 Bin civarında olup; 1954 seçimlerinde 5 milletvekili ile temsil edilen Kırşehir, bu gün TBMM’de 2 milletvekili ile temsil edilmektedir.

Türkiye genelinde 9 milyon seçmenin oy kullandığı 2 Mayıs 1954 seçimlerinde, Menderes’in başkanı olduğu Demokrat Partisi 503, İnönü’nün başkanı olduğu CHP 31, Bölükbaşı’nın başkanı olduğu Cumhuriyetçi Millet Partisi ise 5 milletvekili çıkarmıştır. 1954 genel seçimlerinde “Liste usulü çoğunluk sistemi” uygulandığı için bir ilde en çok oyu olan siyasi parti, o ilin tüm milletvekillerini çıkardığından; Kırşehir’de 34 Bin 374 oy alan Bölükbaşı’nın Cumhuriyetçi Millet Partisi Kırşehir’den TBMM’ne gönderilecek 5 milletvekilinin tamamını alırken, Kırşehir’de 24 Bin 354 oy alan DP hiç milletvekili çıkaramamıştır.

Demokratik bir mücadelede hemşerisine sahip çıkması nedeniyle Kırşehir’in Menderes’in zulmüne uğradığını Osman Bölükbaşı “Vilayeti kaldırdınız, bizi de kaldırın da zulmünüz tamam olsun,” sözleriyle ifade etmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman’da arpa, buğday ve nohut üretimi

Komşu illerle kıyaslandığında, günümüzde de Kırşehir’e sahip çıkılamadığı görülmektedir. Kırşehir gerek sanayi yatırımları, gerek turizm yatırımları, gerek sağlık yatırımları, gerek eğitim yatırımları ve gerekse yol ve diğer altyapı yatırımları ile sosyal yatırımlar bakımından son sıralardadır.

Bu yüzden sürekli göç vermekte ve nüfusu hızla azalmaktadır. İlimizde çok iyi fakülteleri ve yüksekokulları olan bir de üniversite bulunmasına rağmen şehrimiz dışarıya göç vermeye devam etmektedir.

Şehirleri ekonomik ve sosyal yönden siyasi kararlar güçlendirir. Siyasi kararların alınmasında şehirlerin siyasi güçleri olan milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları etkili ve yönlendirici olurlar.

Görülen o ki, siyasi kararlar alınırken yeterli takibi yapıp baskı kuramayan Kırşehir, 1954 yılından beri sürekli küçülmüş ve güç kaybetmiştir. Komşu illerimiz Kayseri ile kısa zaman önce il olan Aksaray ciddi sanayi yatırımları alarak; Nevşehir önemli sanayi ve turizm yatırımları çekerek şaha kalktığı halde; bu illerin geçiş güzergâhındaki Kırşehir elle tutulur bir yatırım görememiştir.   En kolayı olan Ankara-Kayseri yüksek hızlı tren hattı güzergâhının Kırşehir’den geçmesi için kamuoyu bile oluşturulamamıştır. Kayseri, Aksaray, Nevşehir illerinin milletvekillerini ve sivil toplum kuruluşlarını kutluyorum.

Önümüzdeki dönemlerde Avanos’un, Kozaklı’nın, Hacı Bektaş’ın Kırşehir’den koparılmasının acısını hala hisseden; memleketine hizmet edecek, Kırşehir’i şaha kaldıracak milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşlarına kavuşmamız için dua ediyorum. Bunun için çalışan hemşerilerime başarılar diliyorum. 

Kış aylarında Ankara’ya ve diğer komşu vilayetlere göç edip, baharla birlikte köylerine dönen hemşerilerimizin nüfus kayıtlarındaki adreslerini Kırşehir’e almaları Kırşehir’in temsil kabiliyetini artıracağından, memleketimize çok büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca, merkezi idareden illere yapılan yardımların illerin nüfusuyla ilgisini anlatmaya gerek yoktur.

Nüfusta adres değişikliği işlemleri internet aracılığıyla bile kolayca yapılabilmektedir. Memleket hasreti çekenlerin, memleketlerinin merkezi idareden daha fazla ödeme ve yatırım almasını, memleketlerinin kalkınmasını isteyen hemşerilerimizin adreslerini köylerine alarak memleketlerine hizmet etmeyi önemseyeceklerini düşünüyorum. Bunun için siyasi partileri, belediyeleri, muhtarlıkları ve sivil toplum kuruluşlarını kampanya başlatmaya çağırıyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akdeniz’deki milli çıkarlarımıza uzanan ellere ne oldu?
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.